Flower power

Under det sena sextiotalet växte en ungdomsrörelse fram i USA. Det var en tid när landet var involverat i krig i Vietnam. Fler och fler amerikaner upplevde kriget som orättfärdigt och imperialistiskt. Framför allt bland yngre människor blev det populärt att protestera mot kriget på olika, men fredliga, sätt. Att själv bruka våld skulle bara motverka syftet. Passivt motstånd var grejen. Rörelsen började kallas för flower power.

Flower som i blomma. Vackra att betrakta, att lukta på, att dekorera med. Om det är några som vet allt om kraften hos blommor och andra växter, är det flo-rea.com. Deras expertis kan komma till din hjälp också. Bara surfa in på flo-rea.com och ta del av deras erbjudanden och deras tips på hur dina rabatter kan förvandlas till blommande oaser.

En musikscen växer fram

Flower power-rörelsen förknippas med musik också, fast det handlade knappast om någon enhetlig scen. Det var allt från psykedelisk rockmusik till vissångare. Det som förenade dem var protesten mot våld och krig, vilket ofta gick hand i hand med en positiv inställning till fri kärlek och sinnesutvidgande droger som hasch och LSD.

Summer of love

Det hela kan sägas ha kulminerat sommaren 1967 i San Francisco, något som kallades för The summer of love. Uppemot 100,000 personer inspirerade av flower power, eller hippies som de kallades, sökte sig till Haight Ashbury-området i San Francisco. Författaren Timothy Leary satte agendan för den här kärlekssommaren med sitt berömda budskap ”turn on, tune in, drop out”.

Monterey Pop Festival

Popfestivalen i Monterey i juni -67 gjorde att hippiekulturen och flower power blev kända bland en bredare allmänhet. Där uppträdde några av de mest etablerade Kalifornien-banden som Jefferson Airplane, Grateful Dead och The Mamas & The Papas. Även Janis Joplin, Simon & Garfunkel och Otis Redding spelade. Dessutom var några engelska artister inbjudna till Monterey. Mest anmärkningsvärt var att Jimi Hendrix gjorde sin första spelning på amerikansk mark där. Även The Who och The Animals representerade England. Från övriga världen kom indiske Ravi Shankar och sydafrikanske Hugh Masekela. Festivalen blev en stor succé och en modell för hur festivaler ska arrangeras. Exempelvis kopierade Woodstock konceptet två år senare.

Luften går ur

Under det tidiga sjuttiotalet började flower power-rörelsen dö ut. I USA hade den allmänna värnplikten avskaffats och de amerikanska trupperna började dra sig ur Vietnam. Det fanns liksom inget att protestera mot längre. Hippie-ungdomarna hade ju också blivit äldre och insåg att det var dags att skaffa jobb. Men som exempel på ett kulturellt fenomen lever flower power kvar fortfarande. Genom filmer, foton och skivinspelningar kan den intresserade få en uppfattning om vad det handlade om.