Musik för mobil-eran

Jag har tidigare på den här bloggen skrivit om olika tips på hur man som artist kan sprida sin musik. Jag tog då upp bland annat Youtube och sociala medier som verktyg för att hitta fler lyssnare. I det här inlägget tänkte jag kort ta ett lite annat perspektiv på ett liknande ämne. Det handlar om artister som i princip helt och hållet anpassat sin musik till mobiltelefonen, som ju är den teknik de flesta lyssnar på musik via idag. Det är ett sätt att nå ut det också.

Om du vill lyssna på musik i mobilen behöver du bra hörlurar. Du hittar hörlurar och andra tillbehör till exempelvis Samsung Galaxy S20 Ultra hos Teknikdelar. Det är ditt första steg mot att lyssna på musiken som jag tipsar om i det här inlägget. Det andra är att vara beredd på interaktiva upplevelser, för musiken som görs för mobil-eran är inte samma passiva upplevelse som musik brukade vara.

Album som appar

De mest talande exemplen på artister som gjort riktigt mobilanpassad musik finns bland dem som släppt album som dedikerade appar. Artister som gjort sin musik interaktiv. Ett framstående exempel på det är Massive Attack som 2016 släppte en EP, Ritual Spirit, som app. Appen innehöll fyra spår som du som lyssnare med hjälp av appen kunde mixa om. Ett annat exempel kommer från den tekniska musikpionjären Brian Eno. Han släppte tillsammans med Peter Chilvers en app som hette Bloom and Trope. Appen fungerade både som ett album och ett musikinstrument. Som lyssnare kan du genom att interagera med skärmen skapa visuella och musikaliska mönster. Om du låter skärmen vara börjar albumet spela musik för egen maskin.