Bästa gåvan: spela eller sjunga på högtiden

Det finns få presenter som är mer uppskattade än personliga gåvor som är mer än bara en pryl. Om du kan spela ett instrument eller sjunga kan du ge det som gåva på en högtid eller en fest – mycket uppskattat av både födelsedagsbarn och brudpar, och de andra gästerna.

Musik som gåva

Musik kan verkligen lyfta en tillställning. Om du har varit på ett bröllop eller sittmiddag utan att det händer så mycket, så känns det ganska långtråkigt. Ett bröllop eller en fest med en eller ett par personer som spelar en sång eller spelar ett musikstycke, ger mycket mer liv. Det är också något särskilt att höra vänner spela ett passande musikstycke – vare sig det är ett romantiskt pianostycke eller bara ”Ja, må hon leva” på trumpet.

Om du ska hålla i en fest eller högtid kan det också vara klokt att höra med musikaliska vänner om de kan tänka sig att spela något – de flesta musiker, oavsett musikaliska nivå, tycker att det är en ära att bli tillfrågade. Om du ska ha en dopfest snart så hittar du allt för dop och söta dekoration hos Partytajm. Skön musik och dekoration lyfter verkligen festen.

Födelsedagsfesten

Oavsett vilken nivå det är på födelsedagsfesten, t.ex. kaffe och tårta på eftermiddagen eller 50-årskalas med 100 gäster, så passar det att bjuda på musik. Självklart är det skillnad på att sjunga på en fest med 100 gäster och att bara spela ”Happy Birthday” på ett piano med närmaste familjen, men på båda tillställningarna passar musik. En grundtanke kan dock vara att ju fler gäster, desto större musikalisk förmåga kräver det – oftast. Om det är ett 60-årskalas och de 70 gästerna ska sjunga för födelsedagsbarnet, så kommer det låta bättre om en person leder i sång och någon ackompanjerar ganska enkelt på piano eller gitarr, än att ingen leder. Om du spelar något instrument, kan du faktiskt vara lite beredd eller förhöra dig med födelsedagsbarnet i förväg. Självklart vill ingen gå upp och spela om det råkar finnas en jätteskicklig jazzpianist bland gästerna, men om ingen annan spelar kan du lyfta festen mycket. Tänk också på att hjärtat är viktigare än hur det låter – i alla fall om du står personen nära. Ett roligt tips kan vara att spela kompisens eller brorsan favoritlåt eller spela nationalsången för en person som kommer från ett annat land. Att fylla 40 år i Sverige som norrman och få höra ”Ja, vi elsker dette landet” är musik med omtanke.

Bröllopet och dop

Att bjuda på musik är den perfekta bröllopsgåvan. Det finns många vackra sånger som passar, både gamla klassiska som ”Fly me to the Moon” till underbara Maria Fredriksson eller ”Ännu doftar kärleken”. Det finns också många fina sånger som passar till ett dop, som sången ”Ett mästerverk”, ”Tryggare kan ingen vara” och ”Välkommen hem” av Sonja Aldén.