Tips för att sprida musiken

Vare sig du är solist, pianist eller har ett garageband behöver du nå nya lyssnare. Du kan ha nästa hit som skulle kunna slå över hela världen, men om du inte når utanför vardagsrummet kommer du vare sig att lyckas som musiker, få några spelningar eller tjäna pengar på din talang.

Musik med tryck

Många musiker ogillar inte bara marknadsföring i sig, utan även ordet. Skillnaden mellan marknadsföring och att sälja sig kan för många konstnärer vara hårfin. Men utan marknadsföring på ett eller annat sätt kommer du inte kunna få inkomst på din musik. Däremot kan du välja hur du marknadsför dig och på så sätt behålla självrespekten. Det bästa är om du har några uppriktiga supportar, förutom mamma och farfar, som gör en del av jobbet åt dig.

Om du har ett band, eller vill supporta ett mindre band, kan du skaffa t-shirts, hoddies och reklampennor med tryck hos Medtryck.com – och mycket annat. Tryck upp godis, pennor och snygga muggar och ge bort. Alla stora band säljer också tröjor, så uppenbart är det ett marknadsföringsknep som fungerar. Genom att trycka tröjan eller sakerna själva väljer ni också vilken slags image som ni vill ha; rolig, sober, poppig eller rockig. När du börjat få spelningar kan du också göra reklam på din bil eller buss, då kommer folk se din logga dagligen och bli påminda om bandet eller senaste låten.

Youtube

Youtube är inte längre ett val, det är ett måste. Du måste lägga ut en musikfilm, då Youtube idag är den plats där många upptäcker ny musik. Du bör dock inte bara lägga upp en film, för att lyckas sprida musiken måste du lägga upp filmen – en genomtänkt musikvideo med bra ljudkvalitet. Det viktigaste att satsa på för att skapa en bra film är ljudet. Musik handlar om ljud och dålig ljudkvalitet gör att lyssnarna inte kommer lyssna igenom hela låten. Många gånger kan det räcka med att filma när ni spelar – det finns Youtubefilmer med hundratusentals visningar där en pianist bara sitter vid pianot utan att något spektakulära händer. Naturligtvis måste ni skapa en film utifrån er musikgenre och de lyssnare som ni vill nå.

Sociala medier

Sociala medier är inte heller ett val, utan en nödvändig plattform för att nå ut med ny musik. Förutom att du eller bandet måste ha egna konton, kan ni ta hjälp av en influencer som kan göra reklam för er musik. Tänk på att anlita en influncer som lyssnar på er musikgenre eller på något sätt kan passa in. Om du spelar techno, vilket inte bara passar för att dansa utan också för att träna, kan du be en influncer att ta med din låt på sin

spellista. Du kan börja med att anlita personer med ”många” följare på den plats där ni bor. Om ni bor i Härnösand är chansen större att ni får en spelning där, än i Stockholm.