Alla tiders filmmusik

För många så är upplevelsen av att se en film mångfacetterad, då det inte bara är manuset eller skådespelarna som gör intryck, utan även musiken som ackompanjerar. Idag så anses filmmusik vara en så viktig del av filmer att man alltid ger ut skivor med soundtracks i samband med premiären och det finns kompositörer som gjort sig stora namn genom att skriva musik till vita duken. Det görs också konserter fokuserade på temat, liksom ges priser till de bästa och mest framgångsrika kompositörerna. Här följer en lista på några av de mest framgångsrika filmlåtarna som någonsin gjorts.

  • Flashdance. En film som handlade om dans gavs naturligtvis en hel del betoning på musiken och ett antal hitlåtar som skrivits för dem är fortfarande populära på världens dansgolv. Bland de mest minnesrika låtarna är ”What a Feeling” och ”Maniac”, och det har gjorts en hel del covers och satirer på just dessa låtar.
  • Titanic. Egentligen handlar det här framförallt om låten ”My Heart will Go On” som framfördes av Celine Dion, snarare än själva filmmusiken som inte är lika minnesvärd. En lite speciell detalj om denna låt är att Dion själv, liksom regissören av filmen, tyckte att den var så dålig att hon bara gick med på att spela in den en gång. Det är därför demon till låten som vi hör varje gång.
  • The Bodyguard. Filmen med Kevin Costner och Whitney Houston var inte bara en jättesuccé, dess hitlåt ”I Will Always Love You” är fortfarande en enormt populär låt. Den är så älskad att den är en av de mest populära begravningslåtarna i Storbritannien och kom att bli Houstons absolut största hitlåt.