Musik och poesi

Få saker är så vackra som när musik och poesi förenas. Att höra en dikt framförd av en röst som ackompanjeras av instrument höjer upplevelsen till ett annat plan, och genom tiderna har det funnits ett antal artister som varit extra skickliga på detta. Ett av de mest aktuella exemplen är naturligtvis Bob Dylan som för inte länge sedan tilldelades Nobelpriset i litteratur, men det finns även många andra artister som förenat musik och poesi på ett både märkligt och spännande sätt.

En av de mest älskade och innovativa artister som gjort sin musik till så mycket mer, är engelskan

Kate Bush som passande debuterade med en låt inspirerad av författarinnan Emily Brontës bok ”Svindlande höjder”, som på engelska heter Wuthering Heights år 1978. Snart följde ett stort antal hitlåtar som var och en berättade en hel historia: ”Babooshka”, baserad på en rysk folklegend om en kvinna som testar sin mans trohet, och ”A woman’s worth”, om en man som väntar på att hans hustru skall föda barn.

Detta är inte alltid den enklaste musiken att följa, men för den som vill uppleva någonting alldeles extra så erbjuder Bush både skönhet och tidlös musik.