Glamrock, KISS och smink

Oavsett om du är ett stort fan av grupper som KISS eller andra glam metal/rock-grupper eller om du inte är det så har du säkert hört talas om dem. De här grupperna förändrade musiken som scenföreställning för alltid. Mer om dem och hur de förändrade musiken kan du läsa nedan.

Om glamrock och glam metal

Redan under 70-talet började den här musikstilen uppmärksammas. Som en motreaktion på dåtidens stora progressiva rockgrupper samt dansbandsmusiken och den enligt dem lätta popmusiken kom glamrocken till. Det är inte första gången i musikhistorien som nya stilar tillkommer som motreaktioner på de grupper som i övrigt är på tapeten just då. Den här musikstilen är en typ av rock som väckte stor uppståndelse genom att vara mer än bara musik, det var genom gruppernas omfattande scenshower som genren tog fart. Musikstilen i sig är en blandning av rock, psykedeliska tongångar, smörsång, symfonisk filmmusik och liknande.

I Sverige kallas glamrocken ibland för sminkrock, vilket inte är så konstigt då många av de här banden sminkade sig och klädde ut sig på ett helt nytt sätt. Om du också vill experimentera med smink så kan du hitta billigt smink här. Bland de mest kända grupperna kan nämnas KISS, David Bowie, Mott the Hoople med flera. De har allihop fokuserat mycket på att åstadkomma fantastiska musikshower med hjälp av smink, spännande frisyrer och makalösa scenkläder.

Glam metal

Glam metal påminner till viss del om glamrock, men musikstilen är något råare och hårdare. Samtidigt finns det ganska många likheter kring hur artisterna och grupperna väljer att framföra sin musik som shower mer än som ”vanliga” konserter. Den här genren blandar mer poppiga melodier med väldigt hårda riff. Exempel på grupper som tillhör den här genren är bland annat Ozzy Osborne, Twisted Sister och Scorpions.

Många av både glamrock- och glam metalbanden började med en fiffig grej under 80-talet. De insåg nämligen att för att nå den breda massan behövde de släppa låtar som lät mer ”mainstream” och som skulle kunna spelas i exempelvis radio. Därför började de flesta av de här grupperna släppa powerballader som passade den bredare massan. Lite som när dagens metal- och rockgrupper började ställa upp i Melodifestivalen.

Om KISS

Om den legendariska gruppen KISS kan du läsa här och längre ner i texten. Ett av de största banden inom glamrocken är KISS. De slog igenom på 80-talet med sina unika scenshower, sina unika kläder och sminket. Gruppen skapade sina karaktärer och valde scenkläder och smink efter dem. Ett tag levde karaktärerna nästan egna liv. Under slutet av 80-talet när några av originalmedlemmarna hade hoppat av uppträdde gruppen ibland som sig själva utan sina karaktärer. Det var inte alls lika uppskattat och när gruppen fick ett nytt uppsving under 90-talet så tog de tillbaka sina karaktärer och började uppträda som dem igen.