Kanye West

När röken lagt sig kommer det framstå som självklart att Kanye West är en av de viktigaste artisterna någonsin. Han är en fullfjädrad producent, ekonomisk och humoristisk rappare och, numera kanske mest känd som, en ”trouble maker”. Kärt barn har många namn brukar det heta, och West har omväxlande kallat sig själv för Kanye, ”Yeesus” eller bara kort och gott ”Ye”. I det här inlägget ska vi ta en titt på en av modern tids mest inflytelserika artister. Vad som format honom, olika faser i hans karriär och vart han kan tänkas ta vägen härnäst.

Trauma förändrade Wests karriärbana

Den händelse som kanske format Kanyes karriär mer än någon annan under 2010-talet var förmodligen hans mammas död år 2007. Dr. Donda West dog plötsligt efter komplikationer som följde på ett skönhetsingrepp. I kölvattnet av det olyckliga dödsfallet ändrade Kanye sin musikaliska bana. Vi vet att hennes död hade stor och direkt inverkan på de mästerliga albumen 808s And Heartbreak och My Beautiful Dark Twisted Fantasy. Det behöver knappast sägas att när någon som står oss nära går bort så är det en traumatisk livshändelse för oss alla. Som om inte sorgen var nog, ett dödsfall innebär också ibland att du får juridiska frågor att ta itu med (gällande dödsboet m.m.). I de lägena kan en begravningsentreprenör som Lavendla bistå dig med hjälp kring allt från planeringen av begravningen till juridiska spörsmål.

Wests tre karriärfaser

Kanye Wests karriär går att dela in i tre faser. Den första fasen omfattar Wests tre första album som börjar med The College Dropout och avslutas av Graduation. Trilogin befäste Kanyes status som en innovatör och öppnade upp dörren för artister som Kendrick Lamar och andra. Nästa fas börjar med albumet 808s & Heartbreak och sträcker sig till The Life of Pablo, en mer äventyrlig fas i hans karriär. Hans konstnärliga höjdpunkt så långt. Från det inledande albumets minimalism, genom My Dark Twisteds maximalism upp till och med Life of Pablos collage-aktiga äventyrlighet.

Nu befinner vi oss i fas tre, och här tycks det som att West gått lite vilse. Även om han själv hävdar att funnit gud och att han från och med nu endast kommer att ge ut kristna album. På hans senaste album, Jesus Is King, utforskar han gospeln. Vid sidan av att han skapat rubriker för sin support för president Trump, att han hävdat att slaveri är ett mentalt fängelse och mängder av andra mer eller mindre märkliga uttalanden.

Vart Kanyes karriär tar vägen hädanefter kan vi bara spekulera i. Nu påstår han som sagt att han blivit frälst. Det är inte utan att det går att dra paralleller till Bob Dylans tidiga 80-tal, då nobelprisvinnaren också påstod att han bara skulle släppa kristen musik. Också han tycktes vid den tidpunkten sina konstnärliga höjdpunkter bakom sig. Fler stora plattor följde dock, hoppas detsamma gäller för Kanye.