Nya sätt att lära sig spela ett instrument

Internet har revolutionerat vårt samhälle och vardagsliv på många sätt och även vårt sätt att kunna lära oss nya saker. Genom internet kan alla få tillgång till information, som bara vissa kunde få förr. Men, det har också gjort att nya former av lärande har skapats och detta märks särskilt inom musik. Förr i tiden behövda man en musiklärare – eller vara tämligen musikalisk själv och få lite hjälp – för att lära sig ett instrument. Problemet med det var att alla inte hade tillgång till en musiklärare inom just det instrument som man ville spela, men också att som vuxen behöva köpa musiklektioner – och de är inte billiga. Idag kan vi lära oss spela och sjunga via internet.

Musiklektioner

Om du är seriös med ditt spelande bör du försöka ta några lektioner med en riktigt musiklärare – det gör stor skillnad och läraren kommer också att kunna besvara frågor och hjälpa dig med grepp. Men även en lärare online kan ge mycket. Idag finns det en uppsjö av olika musiklektioner att välja mellan. De flesta erbjuder en prenumeration på tjänsten, vilket innebär att du betalar en månadskostnad och sedan kan logga in på deras sida och få tillgång till lektionerna. Detta innebär att du kan få tillgång till olika genre och musikstilar, olika svårighetsgrader och även olika lärare. Vissa företag innebär att du prenumererar på tjänsten och kan spela alla instrument, andra företag erbjuder bara lektioner med ett instrument. Tänk kvalitet framför kvantitet: det tar lång till att lära sig spela och det är när du bemästrar instrumentet som det blir riktigt roligt. Det är en god anledning att uppmuntra barn och tonåringar att börja spela. Ge dem en gitarr och låt dem testa, både att spela och hitta sin egen stil! Det är som med kläder, låt dem hitta kläder som de tycker om på kidsbrandstore och låt dem välja utifrån personlighet. Detsamma gäller musik!

YouTube

Det finns många musiker som erbjuder lektioner via YouTube. Om du söker på YouTube kan du hitta fantastiska musiker som också skapar lektioner som tittare kan använda fritt. Vissa musiker som lever på det, spelar både upp stycken, erbjuder gratis lektioner samt har lektioner online som du måste betala för. Det är ofta mycket kvalitativa musiklektionerna. Det som också är bra med de musikerna, är att du kan leta upp en pianist, gitarrist eller trummis som du gillar och välja den musikerns lektioner. Då vet du vilken slags stil som du kommer att lära dig. Vissa av dem erbjuder också livelektioner då eleverna möts på nätet och kan ställa frågor till läraren.

Om du väljer lektion online bör du ändå försöka hitta någon person som är skickligare än dig och också ta lektioner eller be om råd. Musik är ett slags hantverk och ska inte bara spelas, den ska upplevas och utvecklas – det görs bäst med levande människor.