Hjärnmask – en stor plåga

Nah nah nah, nah nah nah naaa nah, nah nah nah… när Kylie Minogues ”Can’t get You out of My Head” kom ut på 90-talet kom denna poplåt att inte bara göra storsuccé över hela världen utan den gav också upphov till extrem hjärnmask eller öronormar som det kallas på läkarspråk. Detta något otäcka namn handlar inte om att man har fått en mask i skallen, utan att en låt har fastnat i ens huvud och man helt enkelt inte kan få ut den ur skallen, precis som låttiteln antyder.

Få människor har aldrig upplevt en hjärnmask och det är ännu vanligare hos kvinnor än hos män. Särskilt musikaliska människor drabbas oftare än de som inte riktigt är lagda åt det musikaliska hållet, men nästan alla är med om det någon gång i livet. Andra upplever det flera gånger i veckan! Det är med andra ord frågan om en bit musik som så att säga fastnar i huvudet som man sedan ”hör” inombords vad man än gör; man somnar med slingan och vaknar med den. Det är oftast frågan om låtar som har en mycket karaktäristisk vers eller refräng som upprepas om och om igen, och det är inte ovanligt att denna slinga är utan text utan istället allmänna ljud och vokaler, som till exempel Lady Galas ”ra ra, oh la la” eller Beatles ”yeah. yeah. yeah”.

Så varför fastnar låtar i hjärnan på detta vis? Många forskare anser att det har med inlärningsprocessen att göra då det är lättare att memorera upprepningar och rim. Det var därför som antikens människor lärde sig hela epos genom att sätta texterna i versform eller göra sånger av dem, då den mänskliga hjärnan lättare kommer ihåg dem. Exempel på detta är barnvisor som ”Blinka lilla stjärna” eller sätt att komma ihåg månadernas dagar ”30 dagar har november” etc. Med hjärnmaskar har hjärnan lurats till att komma ihåg det den gör och med det kan man inte få ”Bohemian Rhapsody av Queen” ur skallen, eller Maroon 5:s ”Move like Jagger”.

Hur man kan då bli av med denna plåga? Enligt samma forskare så är det bästa sättet att försöka distrahera hjärnan genom att göra något annat. Ring en kompis, lös ett korsord eller sudoko och lyssna på annan musik så kan du kanske äntligen befrias från den maniska masken.