Queens låt Bohemian Rhapsody slår rekord

En intressant och spännande nyhet om musik för alla som gillar statistik om musik och tycker att sådant är kul att hålla koll på är att låten Bohemian Rhapsody av det gamla rockbandet Queen (Eller kanske snarare RocksymfonibandetQueen) nu har gått och blivit den mest streamade låten från 1900-talet. Det beror förstås i sin tur delvis på fjolårets musikfilm Bohemian Rhapsody som ju handlar om just Queen och som antagligen fick fart på lyssnandet hos många. Redan i december 2018 hade låten streamats över 1,6 miljarder gånger totalt och med tanke på att det ha gått över en månad sedan dess så borde den siffran nu vara uppe i ett ännu högre antal. Förutom att vara den mest streamade låten från det förra århundradet så är Bohemian Rhapsody nu även den mest streamade låten i genren Classic Rock, alltså av klassiska rocklåtar.

Nya anhängare

Skivbolaget Universal Music Goup har jobbat aktivt med att promota låten över hela världen, både med reklam på olika streaming-plattformar som till exempel Spotify, men också genom fysiska nyutgåvor och merchandise. Det har medfört att låten har nått ut till nya anhängare över 40 år eter att den först släpptes. Låten “Bohemian Rhapsody släpptes för första gången år 1975 och fanns med på Queens suveräna album A Night At The Opera.

Bohemian Rhapsody brukar ofta och regelbundet nämnas när det gäller diskussioner om de bästa låtarna som någonsin har spelats in. År 2004 valdes låten även in i Grammyns ärofyllda Hall of Fame.

Det finns gott om merchandise med Queen och en sådan är förstås t-shirts. Men om du vill köpa något lite annorlunda så kan du även testa att skaffa Kuvert med tryck och välja tryck som har just Queen som tema. Det kan vara perfekt att skicka som inbjudan till en vän om du till exempel har tänkt ordna en födelsedagsfest! Om du fortfarande skickar brev analogt så kan du åtminstone göra det med stil! Någon annan som har stil är Brian May, som spelade gitarr i Queen när bandet fortfarande höll på för fulla muggar.

Bohemian Rhapsody

I filmen Bohemian Rhapsody så skildras bland annat Brian Mays liv som rockmusiker. Filmen berättar den otroliga historien om bandets karriär. Det tog inte mer än fem veckor på biograferna för filmen att bli den film som spelat in mest pengar av alla filmer som skildrar någons eller någras liv. (Biografiska filmer)

Queen är onekligen ett av de mest inflytelserika rockbanden i musikhistorien. Att filmen har blivit en framgång har fått en helt ny generation att upptäcka Queen och deras klassiska musik och rocksymfonier. Förutom just Bohemian Rhapsody så har Queen förstås även legat bakom en lång rad andra fantastiska låtar. Queens Brian May är glad över att rockmusikens flod har förvandlats till så många strömmar av musik på nätet.