Vägen till musikalisk framgång

Det finns självklart inte en väg till musikalisk framgång, utan flera. Men oavsett hur en person eller ett band blir framgångsrikt, finns det några gemensamma principer. Vilken väg som för artisten framåt beror på individen och omständigheterna och det går inte att kopiera en annan persons resa, men det går alltid att ta lärdom av de som gått före.

Träna mycket

Det finns forskning som menar att skillnaden mellan en professionell musiker och en musiklärare är 4000 timmar. Musikläraren har spelat i ungefär 6000 timmar, medan den professionella musikerna har kommit upp i 10 000 timmar. 10 000 timmar verkar vara en princip för många yrken och utövare. Det är inte förrän en person utövat yrket eller hobbyn i upp emot 10 000 timmar som den går från medelkunnig till skicklig. Självklart är det inte något magiskt med just det timtalet, men principen gäller nästan allt. Alla skickliga musiker har tränat mycket. Det spelar ingen roll om de spelar något instrument, sjunger eller är DJ – oavsett har de tränat mycket. Det är också vanligt att de tränat utanför ”träningen”: de tränar inte för att de måste, de tränar för att de älskar sitt instrument, musiken och vill utvecklas.

Ge vidare!

Bjud på din kunskap! Om någon vill spela med dig, så delta. Om en kompis bjuder in dig att spela på en maskerad som kräver utklädnad, köp utklädningskläder och spela! Lär känna nya människor, delta i olika musikaliska sammanhang och våga bjuda på dig själv. Bjud både på spelningar, men också på kunskap. Om du är skicklig på att ta snabba ackord och någon ber dig om tips och råd hur de ska förbättra sitt ackordspel – ta dig tid och hjälp personen. Det finns många musiker som får inkomst från youtube genom tutorials: de gör filmer som hjälpte andra att bli bättre på att spela. Du hjälper andra, samtidigt som du får inkomst – en riktigt win-win.

För att få spelningar måste folk veta om att du finns. Du kan vara världens skickligaste musiker, men om ingen annan än din mamma eller hund hör dig spela, hjälper det inte karriären framåt. Förutom att medvetet lära känna andra personer som också spelar och t.ex. starta ett band, är internet en stor hjälp framåt i musikkarriären. Om du skriver dina egna låtar behöver du inte oroa dig för problem med upphovsrätt och du kan ta betalt utan problem. Ta hjälp av en musikstudio eller en kompis som är skicklig ljudtekniker och spela in låtar. Kom ihåg att det som är upplagt på internet finns kvar. Du måste själv ta bort musikvideon från din youtube-kanal, men den kan ändå finnas kvar. För att skapaa ett bra varumärke bör du alltså från början tänka på att bara lägga upp kvalité. När man hör ditt namn, bör det förknippas med musikalisk skicklighet och bra ljud redan från låt ett. Tänk också på att kommunicera med dina följare. Ju mer du svarar på deras frågor eller kommentarer i kommentarsfältet, desto intressantare blir det att följa dig.