Mordballader

De australiensiska artisterna Nick Cave och Kylie Minogue sjöng på 90-talet låten ”Where the Wild Roses Grow” som snabbt blev en världssuccé. Duon var ganska osannolik då Cave länge betraktats som något av en poet och underground-musiker medan Minogue var en klassisk popdiva, men deras röster och framträdanden fungerade förvånansvärt väl. Låten spelades frenetiskt i hela världen och till Caves irritation blev den, så populär på MTV att han nominerades till årets bästa artist, vilket han lyckades få arrangörerna att ta tillbaka. På många svenska nattklubbar blev detta årets tryckare, men om man inte var bra på engelska eller helt enkelt ignorerade texten så visste man kanske inte om vad det var man dansade romantiskt till! Och lika bra var kanske det!

Skivan som denna populära låt finns på är en samling mordballader eller murder ballads, som de kallas på engelska, vilket även är titeln på skivan. Detta är en ganska gammal benämning på vackra, långsamma sånger som i stället för att handla om kärlek och passion, handlar om människor som tar livet av varandra. Mörka, djupsinniga texter som handlar om individers djupaste sorger, besatthet, svartsjuka och allmänna blodtörst.

Så vad handlar ”Where the Wild Roses Grow” om? Texten är morbid men samtidigt mycket vacker och berättar om Elisa Day, även kallad den Vilda rosen, som är en ung och vacker jungfru. Hon uppvaktas av en man som skall bli hennes förste älskare, och när de möts vid en flod den tredje gången kysser han henne och slår ihjäl henne med en sten. Det sista hon hör är honom yttra att ”all skönhet måste dö”. Ett typiskt exempel på en mordballad, som det finns många av.

Mordballader blev populära i Europa redan på 1600-talet och även i Sverige sjöng man sånger om vackra kvinnor som dödades och män som blev hängda för sina brott. Det var inte ovanligt att den mördades spöke hämnades från andra sidan graven och dessa sånger blev extremt populära på tavernor och barer. Trubadurer framförde ballader som regelrätta berättelser och åhörarna tjusades och hisnade.

I USA blev mordballader också mycket älskade och i den vilda västens salooner blev det ett populärt tema att sjunga om kvinnor man älskat men dödat eller om män som förgiftats av sina hustrur efter att de påkommits vara otrogna. I modern tappning finns det också många versioner, inte minst i Guns n’ Roses ”I used to love her” som återigen handlar om hur en man mördat sin flickvän.