Musik ska byggas utav glädje!

Musik, musik, musik! Detta underbara livselixir som skänker människan så mycket njutning, tröst, hopp, glädje och mening. Sedan urminnes tider har människan musicerat med allt ifrån mycket rudimentära instrument till moderna teknologiska fantastiska små mirakelmaskiner. Vi är alla skyldiga att rikta ett stort tack till alla de artister som sprider sina alster jorden runt till lyssnarnas stora glädje. I och med vår moderna tidsålders tekniska framsteg är nu musiken tillgänglig när vi vill och hur vi vill. Oavsett om vi lyssnar i en fin konsertsal eller med hörlurar under resan på bussen så har vi alltid musiken nära oss. Denna fina utveckling har också lett till att fler och fler musiker kan dela sina kompositioner med andra och dessutom få betalt för det. Jag tänker på musiktjänster som tillhandahålls av till exempel Spotify och Amazon. Tidigare var ju musikern tvungen att Skapa faktura eller kanske få ett kuvert med några sedlar i handen för att kunna ställa mat på bordet. Nu har ju detta gjorts enklare även om givetvis konkurrensen om lyssnarna, och särskilt de betalande lyssnarna, har hårdnat. Hur som helst så finns det ju outtömliga möjligheter att kunna sprida sin musik på om man nu inte bara vill resa land och rike runt som en gatumusikant.

Hur visar vi då vår uppskattning över detta smörgåsbord av underbar musik som finns så enkelt att tillgå? Mitt tips är att våga lyssna på något nytt! Var inte rädd för att botanisera i spellistor och okända artister. Försök att lyssna in dig på ett nytt land! Hur låter musik från Peru eller Afghanistan egentligen? Vilka instrument är framträdande i västafrikansk musik eller polynesisk? Ja precis som med mat och dofter så kan den musikaliska utforskningen ta dig till nya spännande platser och ge dig nya sköna upplevelser. Ja ok då, ibland snubblar man väl på ett eller annat stolpskott, (förlåt mig Klaus Wonderlich på Hammondorgel), men även om just den musiken inte faller mig på läppen så finns det tusen och åter tusen som älskar hans musik. Det är ju det som är det fina, att det alltid finns något för alla att botanisera bland. Lyssnar du helst på instrumental musik eller modern musik? Oavsett din preferens så kan det vara mödan värt att vända örat mot lite nya lyssningsjaktmarker.

Ett annat tips är att läsa lite på webben från olika siter och bloggar som handlar om musik. Tänk bara på att inte automatiskt leta efter det senaste och modernaste. Fördjupa dig.  Tänk efter lite grann vad som kittlar din nyfikenhet och kasta dig sedan ner i det musikaliska havet, kanske med att par nya fina hörlurar om ditt huvud. Njut musikvänner av det goda som musiken ger oss i alla dess olika former!