Dua Lipa

Alla har sina personliga favoriter när det gäller musik, men vissa artister lyckas nå ut till en bredare publik. En sådan artist som har nått oväntat stora framgångar på senare år, och särskilt med den stora hiten New Rules, är Dua Lipa. Det har blivit dags för en närmare titt på den nya artisten och stjärnskottet som har gjort en snabb och något oväntad succé, inte minst för henne själv.

Man behöver inte direkt jobba inom banksektorn på en svensk storbank eller en mindre aktör som till exempel vikanbank.se eller någon annan sida som guidar en genom bankens djungel för att räkna ut att Dua Lipa har blivit oväntat rik på sitt artisteri. Men hur gick det till och hur började succén?

Dua Lipa har verkligen lyckats med att hitta sitt eget sound. Delvis beror det på att hon har en speciell och säregen röst som är mörkare än många andra kvinnliga popartisters röster. Samtidigt går det inte direkt att kalla det för en typisk rhytm and blues röst. Men Dua Lipa har en stark röst som lyckas förmedla precis rätt känsla i de ofta ganska enkla poplåtarna med inslag av EDM, elektronisk dansmusik. Lite orientala tongångar går också ibland att skönja.

Dua Lipa är ingen typisk tonårsartist som slagit igenom väldigt ung och plockats upp av ett skivbolag. Snarare än en färdig skivbolagsprodukt är hon en artist som känns förhållandevis egen. Hon känns även som en ganska vuxen artist. Det är nog positivt. Att vara lite äldre när livet tar en oväntad vändning mot stjärnstatus kan vara bättre än att råka ut för den förändringen innan man är mogen för det annorlunda och kanske stressiga livet som popstjärna.

Dua Lipa har ett ursprung från både England och Albanien. Artistnamnet Dua betyder faktiskt kärlek på albanska. Redan på kort tid lyckades Dua Lipa få fram sex hitlåtar men New Rules står ut som den stora succén. Låten har fått över en miljard visningar på Youtube. Dua Lipa blev även den mest streamade artisten på Spotify under år 2017. Hon har turnerat över fem kontinenter och blivit en global artist. Samtidigt har hon inte samma provokativa eller pr-manipulerande manér som till exempel Lady Gaga. Dua Lipa når framgångar pga musiken, inte genom skvaller eller märkliga utstyrslar.

Musiken har hon i sina gener, enligt somliga. I en intervju berättar hon att hennes pappa var musiker i Kosovo, ett av de små länderna i forna Jugoslavien. Musik spelades alltid i hemmet. Hårt arbete lärde hon sig från sina föräldrar, som jobbade dagtid och studerade på kvällarna. Hon övade upp sin sångröst och började lägga ut klipp på Youtube där hon bland annat gjorde covers på Alicia Keys. Det blev en ingång till musikbranschen och hon fick meddelanden från producenter.