Skillnaden mellan populär musik och popmusik

Människan har gått omkring och sjungit och visslat sedan urminnes tider; det är som om det finns ett grundläggande behov av musik i hennes liv. Idag vet vi att musik uppfyller många behov och syften, inte minst att den gör oss glada och känslosamma, den stärker immunförsvaret och uppmuntrar oss att bli mer effektiva både intellektuellt och fysiskt.

Musik som konstform har dock ändrats genom tiderna och detta har delvis med olika instruments uppfinnande i olika kulturer att göra, liksom vilka harmonier som tilltalar i olika delar av världen. En västerlänning kan till exempel ha svårt att förstå balinesisk tempelmusik medan en kines kan tycka att jojkande låter helknäppt. Det finns också mycket olika tycke och smak mellan generationer i samma kultur och i alla tider har äldre klagat på yngres musiksmak. Precis som en farmor idag inte förstår sig på Swedish House Mafia så fnös Platon åt Athens ungdomars förtjusning av omoralisk flöjtmusik!

Varje kultur har olika former av musik som spelas och sjungs, och för all del dansas till, som tilltalar de stora massorna, medan andra former är mer begränsade till vissa grupper. Det handlar inte sällan om social status, där till exempel opera ofta anses vara en överklassmusik medan punk hör till arbetarklassen. När det kommer till ”massornas” smak talar man ofta om populär musik och popmusik men vad många inte inser är att detta är två olika saker. Pop är förvisso en förkortning av populär men samtidigt är popmusik en slags kategori inom populär musik.

När man talar om populär musik menar man oftast den musik som är omtyckt av många och inte av få. Det kan till exempel röra sig om folkmusik med traditionella rytmer och instrument eller musik som många sjunger mot etablissemanget. Detta betyder dock inte att Orsa spelmän är en popgrupp, trots att deras musik är mycket populär – och det är just här som vi ser skillnaden mellan pop och populär.

När man talar om popmusik brukar man istället mena en viss sorts musik som har rytmer och tongångar som tilltalar en yngre publik och som är mycket lättsmält, som till exempel Justin Bieber eller Madonna. Låtarna ligger ofta på hitlistor och de spelas på radio och tv. Rent harmoniskt så brukar låtarna vara indelade i olika sektioner, som till exempel en vers, en brygga och en refräng och även om de kan skilja sig ganska rejält vad gäller harmonier och texter, så följer de flesta denna formula.

Varje världsdel har sin egen populär – kontra popmusik och ibland blir popartister världsnamn. Svenska Sarah Larsson är till exempel populär i USA och många i Sverige lyssnar på amerikanska artister. Och i båda länderna sitter det farmödrar och klagar på hur gräslig musiken är!