När musik blir politik

Musik är inte bara en underhållningsform att njuta och bli glad av, det är också ett mycket starkt forum för vällande känslor om allt mellan himmel och jord. En populär sångare kan till exempel ge uppmärksamhet åt allehanda världsproblem och en konsert kan hjälpa till att lösa många av dem. Det finns massor av exempel på artister som gett olika frågor ett ansikte och som lyckats mana sina fans att vara med i kampen.

En annan form av politisk musik är den som protesterar. Som är arg! Riktigt förbannad. Bland de argaste musikformerna brukar man ofta nämna punk som uppstod bland unga britter och amerikaner på 70-talet och som hötte näven åt etablissemanget med sina nitförsedda läderhandskar. Själva musiken i sig var också en protest då det inte handlade om vackra kampsånger framförda av långhåriga skönsångare och poeter, utan snarare om unga, förbannade män och kvinnor med spretigt hår, slitna kläder och skrikiga röster. Det skulle skrälla och låta illa i en konstant provokation mot allt som hade med styre och regler att göra.

Ett av de kändaste punkbanden för sin tid var Sex Pistols som retade äldre generationer och ministrar till vansinne genom att segla ut med floden Thames och sjunga sin egen version av ”God Save the Queen” där både drottningen och det brittiska politikerna kritiserades hårt. Punken var också ett mode och för unga, arga tonåringar blev det ett fantastiskt utlopp för aggressioner och glädje i att visa fingret åt alla som försökte säga åt dem hur de måste leva sina liv.