Musikens många fördelar

Vare sig man gillar Justin Bieber eller Wagner, Metallica eller Julio Iglesias så är musik en av de främsta underhållningsformerna för människor i hela världen. Alla har olika smak och under uppväxten är det inte ovanligt att ungdomar identifierar sig med olika musikstilar till den milda grad att de börjar klä sig som sin favoritartist eller – grupp. Människor mår bra när de lyssnar på musik och umgås gärna till takterna av en bra låt; kanske för att dansa, prata eller sjunga med. Många har till och med så starka känslor för viss musik att de framför önskemål i sina testamenten vilka låtar som skall spelas på deras begravningar. Vilken typ av musik man än gillar så väcker den starka känslor och ger ett förvånande stort antal fördelar. Den amerikanska tidningen USA Today har sammanställt en lista över fördelar med att lyssna på musik som vi här skall ta del av och analysera:

  • Man tränar bättre. Många studier visar att människor som tränar till musik presterar mer; löpare håller tempot och springer längre, muskelbyggare lyfter tyngre sporrade av sina favoritlåtar och cyklister ger järnet. Det finns också en sorts spegelvänd konsekvens av att träna till musik då det har visat sig att människor uppskattar musiken ännu mer då de tränar till den.
  • Avhjälper smärta. Inom vården har man upptäckt att musik kan hjälpa patienter att känna mindre smärta. Många sjukhus i världen använder nu detta bland annat hos äldre patienter liksom hos människor som nyss genomgått operationer.
  • Lugnar ner. Ett flertal studier har visat att musik sänker stressnivåerna hos människor om de får lyssna på toner de tycker om. Musiken påverkar hjärnvågorna på ett sådant sätt att man hamnar i ett nästintill meditativt tillstånd och detta kan även hjälpa individer som lider av PMS eller migrän. Musik ger lika lugnande och avkopplande resultat vid massage.
  • Ökar prestationer. Man har länge vetat om att studenter som lyssnar på Mozart ofta presterar bättre men nu vet man dessutom att musik i allmänhet stimulerar hjärnan och humöret till sådan grad att man kan göra bättre ifrån sig i alla pressade situationer. Basketbollspelare får till exempel fler bollar i mål om de peppas av sin favoritmusik.
  • Humöret blir bättre. Det finns vissa situationer där människor kan bli ganska griniga, som i köer eller i bilen. Genom att lyssna på musik blir humöret genast bättre.