Hur mobiltelefonen förändrat vårt musiklyssnande

Musiken har gått från att vara en social aktivitet till att bli något man lyssnar på var och en för sig. Med tjänster som Youtube och Spotify får vi möjlighet att på ett enklare sätt konsumera musik och hitta nya favoriter, samtidigt som det är lättare att dela med sig av sina favoriter till sina vänner.

Historiskt sett är musik något vi har gjort tillsammans, oavsett om man deltagit i själva skapandet eller bara lyssnat. Med sång och rytmer har vi umgåtts med varandra, berättat historier, firat viktiga händelser och kommunicerat med gudar. Runt elden har vi samlats för att sjunga, trumma och skapa stämning. Fortfarande i dag fyller musiken en viktig roll vid fester, i gudstjänsten och när vi firar något. Att skapa eller lyssna på musik är ett sätt att umgås.

Från början var det förstås bara livemusik vi kunde lyssna på, det vill säga när vi själva eller någon intill oss sjöng eller spelade. De senaste hundra åren har vi kunnat lyssna på inspelad musik i form av grammofonskivor, LP-skivor, kassettband och CD-skivor. Musiken spelas i en för skivan eller kassetten avsedd apparat och alla som är närvarande lyssnar. På så sätt kunde vi lyssna på musik när vi umgås med vänner eller när vi har en fest, likväl som när vi är ensamma. Vi var dock oftast begränsade till att lyssna när vi var hemma eller i någon lokal.

När freestylen blev vanlig på 1980-talet började vi istället lyssna när vi var utomhus, till exempel när vi joggade eller gick på stan. Ingen kunde veta vad vi lyssnade på och musiken skapade en liten privat bubbla åt oss även när vi var ute på offentlig plats. Musikutbudet var dock begränsat, speciellt för unga personer som inte hade råd att köpa alla kassettband som kom ut. Det gick att fuska och kopiera varandras band eller att spela in låtar från radio. Kvaliteten var inte alltid den bästa, men många upplevde en frihet i att kunna ta med sig sin musik ut.

Med dagens smarta telefoner har det privata lyssnandet blivit regel. Långt ifrån alla hade en freestyle, men de allra flesta har en relativt ny mobiltelefon i vilken de kan lyssna på musik. Med tjänster som Youtube och Spotify är möjligheterna i princip oändliga och vi kan höra nya låtar direkt när de släpps istället för att behöva springa till affären och köpa en skiva.

Trots att det är vanligare att lyssna var och en i sin telefon, är det ändå en social aktivitet, om än på ett annat sätt. Vi tipsar varandra om musik och delar våra spellistor med varandra. Musiken betyder lika mycket för oss idag som den alltid gjort. I mobilen bär vi med oss vårt eget lilla universum, komplett med vår egen Theme Song. Med ett iphone x skal som matchar vår musiksmak kan mobilen berätta något om vem vi är.