Lycklig med musik

En gammal svensktoppshit med Lill Lindfors hade en text som löd ”Musik skall byggas utav glädje, av glädje bygger man musik” och idag är det mer än en slagdänga; det är ett vetenskapligt faktum. I en intervju med tidningen Expressen berättar professor Töres Theorell om musikens enorma inflytande på det mänskliga psyket och hur man helt enkelt blir

lycklig med musik, vare sig det handlar om att spela, sjunga eller bara lyssna.

Det som händer när man till exempel sjunger i en kör är att det så kallade lyckohormonet oxytycin och endorfiner frigörs i kroppen, vilket yttrar sig i en rad olika hälsokonsekvenser som att man känner sig lugnare och gladare. Exakt samma resultat har man sett bland människor som äter choklad, klappar sin älskade hund eller myser med sin käresta. Även de som tränar brukar uppleva denna känsla, och den kan vara ganska så beroendeframkallande när man väl känt av den några gånger.

Musikterapeuten Rut Svedberg påpekar också i samma artikel hur viktigt det är med musik under radikalt olika livshändelser. Ett litet ofött barn påverkas redan i sin mammas mage av musik och en begravning blir alldeles speciell, ackompanjerad av vacker musik.